Магазин

Која јаја су здравија - пржена или кувана

Јаја се сматрају једном од најпопуларнијих намирница за доручак и посебно су хваљена због своје нутритивне вредности - добар су извор висококвалитетних протеина, минерала и здравих масти. Ипак, начин на који их припремамо може утицати на хранљиве материје, па се поставља питање - да ли је боље да их кувамо или пржимо?
Која јаја су здравија - пржена или кувана© Nik/unsplash

За јаја можемо да кажемо да су права ризница здравља јер су богати су антиоксидансима, протеинима, витаминима А, Д, Е и скоро да не садрже угљене хидрате. Ова намирница је један од најбољих извора холина, важног нутритијента, неопходног за нормално функционисање ћелија. Такође, омега-3 киселине, које су битне за рад срца се налазе у јајима.  

Садрже важне есенцијалне хранљиве материје који побољшавају здравље мозга и очију. Спадају у нискоклоричну храну а једно јаје има око 78 калорија.

Многи би рекли да је ствар укуса да ли више волимо да једемо кајгану или кувана јаја. Ипак, када су у питању користи које пружају нашем телу, онда је свакако битно како их спремамао. 

Кувана јаја задрже већину хранљивих састојака

Када су јаја скувана, она обезбеђују добар баланс протеина, масти и есенцијалних витамина и минерала. Кувањем се чува већина хранљивих материја, што га чини погодним избором за брз и здрав оброк. Овако спремљена јаја су богата висококвалитетним протеинима и неоспорно садрже све есенцијалне аминокиселине које су телу потребне за оптималан раст и опоравак. 

Хранљива вредност кајгане зависи од тога шта смо додали у њу 

За разлику од куваних, да бисмо испржили јаја, неопходно је да у тигањ ставимо уље или путер. Већ сада, додали смо једну намирницу, а самим тим и калорије. Неретко се нећемо овде зауставити, те ћемо ставити мало сланинице, сира или шунке и тако ће хранљива вредност кајгане варирати у зависности од тога шта им додали.  

Између ове две варијанте, ипак су кувана јаја здравија опција. Она задржавају већину својих природних вредности јер се припремају без додатних масти и састојака. 

Стручњаци истичу да и кајгана и кувана јаја могу да буду корисни за тело и мозак. Битно је да не претерујемо у количини, а приликом пржења да их спремимо само на маслиновом уљу и да ако већ додајемо нешто то буде спанаћ или блитва, а не намирнице животињског порекла.

Такође, треба узети у обзир да нису сва јаја иста и препорука је да увек бирамо органска

image