Магазин

Ускршња трпеза - шта је ковржњак и зашто се на Васкрс сервира јагњетина

Ускрс је један од највећих хришћанских празник, који указује на смисао вере, односно на победу живота над смрћу. За овај велики дан, незабилазна су јаја на столу која симболизује обнављање природе и живота, али и многе друге ђаконије које трпези дају свечану ноту.
Ускршња трпеза - шта је ковржњак и зашто се на Васкрс сервира јагњетина© Boris Manev/pexels

Сви се полако припремамо за Ускрс - у Великој недељи, обично на Велики петак или четвртак фарбамо јаја, али се полако припремамо за прављење јела које ћемо сервирати у недељу. Како обичаји налажу, централно место на трпези заузимају разнобојна јаја и укућани би требало управо њима да се на Ускрс омрсе.

Сигурно да су фарбана јаја синоним за Ускрс. Традиционално, ускршња јаја јесу црвене боје јер симболишу невино проливену Христову крв, али буду заступњени и зелена, плава, жута, као и разни украси и шаре. Домаћин први узима јaјe, a за њим сви укућани и онда се сви куцају и бира се чије је јаје најјаче на радост најмађих. Приликом туцања изговара се, такође "Христос Васкрсе" и "Ваистину Васкрсе", а обичај је да се сви који дођу у кућу или ако код неког идемо дарујемо јајима.

Наравно да се овде прича не завршава, него тек почиње и обедовање се наставља предјелом, пецивима, питама, супама или чорбама, месом, дезертима. Шта ће да се нађе на столу од хране, често зависи од традиције саме куће, али постоје неке ствари које су поред јаја, заједничке.

Ковржањак - домаћа погача са јајем у средини

Уместо куповног хлеба или погаче, за Васкрс се често праве домаћа пецива, хлебови. Занимљиво је да се у неким деловима Војводине и источне Србије пече погача с уметнутим целим јајетом - ковржањак, а неретко се размењује са комшијама, пријатељима.

Јагњетина

На српским трпезама обичај је да се за Ускрс сервира јагњетина, јер јагње симболише Христа, рођеног међу јагањцима. Начин на који се припрема ово месо, опет зависи од самог домаћинства, али се обично сервира уз младе кромпириће.

Мед

Неретко ће на столу бити мед, то слатко јело познато од давнина. Пчеле упућују на рад, мудрост и лепе ствари, а мед на трпези доведен је у везу са апостолима који су "разносили" Христове речи по свету. Зато би било добро, на овај велики празник да се засладимо кашичицом меда.

Веровања за Ускрс

За Ускрс се одлази у цркву, а после службе, сви се поздрављају речима "Христос Васкрсе" и "Ваистину Васкрсе" и овај поздрав траје све до Спасовдана.

Такође, велика радост очекује најмлађе, јер поред такмичења у куцању јајима их следују им и поклони, које домаћица и домаћин сакрију по кући и дворишту, а онда их малишани траже.

Такође, у неким кућама се здржао обичај да се укућани умију у води где је било црвено јаја или се деци трљају образи и чело јајима како би била здрава и румена током године.

image