Магазин

Мислила је да се дописује са Илоном Маском, па остала без више од 50.000 долара

Жена из Јужне Кореје нашла се ових дана на насловницама великог броја светских медија након што је поверовала да се са њом дописује Илон Маск. На крају њиховог онлајн пријатељства она је чак уплатила и позамашну своту новца "Маску", пошто јој је обећао да ће зарадити проценте од свог улагања.
Мислила је да се дописује са Илоном Маском, па остала без више од 50.000 долараGetty © Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Преваре на интернету су данас постале "као добар дан". Једна од последњих жртава била је Жеонг Ји-сун, која је на друштвеним мрежама испала наивна и помислила да јој пише технолошки могул Илон Маск. Њена лакомисленост је коштала много - преко 50 хиљада америчких долара.

Јесте Илон Маск - није Илон Маск

Све је почело када је Жеонг на Инстаграму добила захтев за праћење од од особа које су се представиле као Илон Маск. Будући да је велики обожавалац лика и дела милијардера, дама је прихватила захтев и отпочела комуникацију. Испрва је била скептична, али како је време одмицало, деловало је да је и заиста са друге стране екрана Маск.

Преписка је била веродостојна - "Маск" је делио са њом своје мисли, представљао јој неке пословне идеје, тражио од ње савете за решавање неких породичних проблема, па чак и слао слике из канцеларије и скен личних докумената. Мало-помало, Кореанка је заиста почињала да верује да се дописује са Илоном.

Видео позив је "разбио" све сумње

У једном тренутку Жеонг се поново учинило да је по среди нека превара, али су интернет-криминалци веома брзо нашли начин да је разувере, предложивши да се чују преко видео-позива. И заиста, позив се одиграо и на екрану се појавио лик Илона Маска. Међутим, у питању је био дипфејк видео који су преваранти генерисали уз помоћ софтвера са вештачком интелигенцијом. Снимак је био савршено направљен - изглед, глас, мимика, све је било баш као код правог Маска.

На крају "разговора", бизнисмен је јој чак рекао и "Волим те, знаш то", преноси портал Дејли Сабах. У ове ласкаве речи Кореанка је поверовала за трен. Сећа се и да су јој након позива преваранти рекли да може да заради ако инвестира у неки бизнис и уплати 50.000 долара. "Срећан сам када моји обожаваоци зараде захваљујући мени", била је реченица која је пресудила. Наравно, након што је трансакција извршена "Маск" је нестао са лица земље.

image