Русија

Захарова о Марини Абрамовић: Зеленски изабрао достојног "уметника" да овековечи своја злодела

Нови амбасадор украјинске деце, Марина Абрамовић, је према "мишљењу пола света, сатаниста, која не користи четкице, већ сопствено тело, док јој је физичка бол главно средство уметничког изражавања", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о Марини Абрамовић: Зеленски изабрао достојног "уметника" да овековечи своја злоделаGetty © John Sciulli

Одлука Владимира Зеленског да уметницу Марину Абрамовић, за коју западни медији наводе да је сатаниста, позове за "амбасадора Украјине" и да "помаже деци" је "нова нормалност", изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Тако је Захарова реаговала на писања британског "Телеграфа", преневши речи Марине Абрамовић, која је у разговору са кустосима изложбе у Шангајском музеју савремене уметности изјавила да ју је "украјински председник Владимир Зеленски позвао да постане амбасадор Украјине, како би помогла украјинској деци да обнове школе".

"Овде је приметна реч 'амбасадор'. По свему судећи, Кијев не може да нађе амбасадоре ни преко огласа. Речено је да је Абрамовић, према мишљењу пола света, сатаниста. Уместо четкица, она користи сопствено тело, а Маринино главно средство уметничког изражавања је физичка бол", написала је Захарова на Телеграму.

Како је нагласила, управо такву особу Зеленски ће именовати "амбасадором деце", подсетивши на "чувена дела" уметнице: 

"'Балканске кости' - Абрамовић је неколико дана заредом, шест сати дневно, прала тачно 1.500 крвавих костију. Затим, 'Томасове усне' - дотична је попила литар вина са медом, након чега је на стомаку сечивом урезала пентаграм, симбол сатане. Затим се бичевала, а након тога легла на крст од леда, испод којег се налазила електрична грејалица. И на крају, 'Ритам 5' - Абрамовићева је направила сатанску звезду од дрвета, полила је уљем и запалила. Прво је бацила праменове ошишане косе у ватру, а затим је ушла у конструкцију и легла на под", детаљно је објаснила Захарова.

Према њеним речима, штета је што генерални секретар УН Антонио Гутереш није ништа рекао о томе на седници Савета безбедности УН, расправљајући о проблемима деце.

"Пратила сам те информације, надајући се да је лаж и да ће бити оповргнуто. Али нико није демантовао. Али то није најгора ствар. Чињеница је да, било да су истините или лажне, такве вести се у светској заједници доживљавају апсолутно као исправне. Светска заједница је од западних медија навикла на такву 'нову нормалност'", закључила је Захарова.

image