Русија

Ослобођено Очеретино у Доњецкој Народној Републици: Насеље у потпуној контроли Русије

Ову вест је данас потврдило Министарство одбране Русије
Ослобођено Очеретино у Доњецкој Народној Републици: Насеље у потпуној контроли РусијеGetty © Manu Brabo / Stringer

Министарство одбране Русије потврдило је да су руске снаге ослободиле место Очеретино у Доњецкој Народној Републици.

Насеље је сада у потпуној контроли Русије.

"РИА Новости" објашњавају да је Очеретино стратешки важно за руску војску. Налази се на висини са које је удобно планирати и спроводити офанзиву истовремено у два правца. 

Пре свега, руска војска одатле може да удари по бочним странама украјинских трупа, које покушавају да задрже место Бердичи и добију на времену да организују нову линију одбране на западу.

Осим тога, из Очеретина се отвара пут ка јединицама Оружаних снага Украјине које се налазе у позадини и које држе село Њујорк. Његово ослобођење ће бити кључ за Ђержинск (Торецк). Управо из овог града украјинска војска напада Горловку, један од највећих градова у ДНР.

Заузимање Очеретина ће, такође, омогућити руским снагама да развијају офанзиву према селу Воздвиженка које се налази на осам километара одатле. Уколико се и ово село заузме, руска војска ће успети да избије на аутопут Красноармејск-Константиновка, а то је важан пут за снабдевање свих украјинских трупа у Донбасу. 

Заузимање Очеретина је битно и због још једне ствари - руска војска ће сада моћи да пресече логистичке руте које повезују три кључна војна чворишта Оружаних снага Украјине – Константиновку, Красноармејск (Покровск) и Велику Новоселку.

image