Русија

Путин: Све иде по плану, Русија тренутно не планира да заузме Харков (ВИДЕО)

Руска војска постиже резултате у биткама у Харковској области, прецизирао је председник Руске Федерације

Руски председник Владимир Путин, који тренутно борави у посети Кини, изјавио је да Русија тренутно не планира да заузме Харков.

"Руска војска тренутно не планира да заузме Харков", казао је Путин на конференцији за новинаре у Кини одговарајући на питање какви су планови Москве по питању Харкова.

Русија постиже резултате у биткама у Харковској области, прецизирао је председник Руске Федерације.

"Руске снаге напредују код Харкова строго по плану", истакао је руски лидер и додао да кривица за руску офанзиву на Харков лежи на Западу.

Он је додао да је због гранатирања стамбених насеља Белгорода од стране Оружаних снага Украјине, Русија принуђена да створи санитарну зону безбедности.

"Пуцају тачно у центар града, на стамбене области, а ја сам јавно рекао да ћемо, ако се тако настави, бити приморани да направимо безбедносну зону – санитарну зону", поручио је Путин.

Према његовим речима, за сукоб у Донбасу криве су кијевске власти, а сада за то покушавају да окриве Русију, допуштајући државни удар.

"Западни спонзори га омогућавају, организују га. Створили су услове за прелазак тињајућег сукоба у оружани. Покушавају да пребаце кривицу на Русију за данашње трагичне догађаје, али то је резултат њихове политике", нагласио је руски лидер.

Упитан да прокоментарише да ли би присуство француских трупа у Украјини значило почетак рата, Путин је рекао да би прво требало да се види француске трупе бити присутне у Украјини, а затим да се размотре могуће опције.

"Прво треба да добијемо одговор од Емануела Макрона да ли ће њихове трупе бити послате у Украјину, па ћемо онда причати о последицама", поручио је Путин.

Русија није одбила да преговара са Украјином – за разлику од Кијева 

Председник Русије је додао да руководство земље анализира са ким Москва може да се носи у решавању сукоба у Украјини, коме и у којој мери може да се верује.

"Русија није одбила да преговара са Украјином, за разлику од Кијева. Међутим, сада треба разумети са ким се тачно тамо може разговарати и у којој мери коме веровати. Тренутно анализирамо све што се дешава", оценио је.

Путин је подсетио да Москва никада није одбила преговоре, већ да су се политичари из Кијева "повукли из преговарачког процеса" чим су трупе повучене из околине Кијева.

"Још једном смо преварени", рекао је Путин и подсетио да су, када су руске трупе биле стациониране у близини Кијева, западни партнери инсистирали на њиховом повлачењу – "не можете потписати документе ако супротна страна има пиштољ уперен у главу", додао је.

"Сутрадан су бацили наше договоре у смеће и рекли: 'Е, сад ћемо се борити до краја'", навео је председник и истакао да су њихови западни спонзори заузели став који је сада познат целом свету – "да победе Русију на бојном пољу и нанесу јој стратешки пораз".

Путин је нагласио да је пре акутне фазе сукоба у Украјини био у сталном контакту са Владимиром Зеленским.

Што се тиче питања легитимитета Зеленског, с обзиром на отказивање избора, Путин сматра да би правни и политички систем Украјине требало да одговори на њега.

"За Русију је питање легитимитета Зеленског важно у случају да документи морају бити потписани", истакао је руски лидер.

Путин је додао да је Русија спремна да учествује у мировним преговорима о Украјини, али није позвана на конференцију у Швајцарској.

"Сад су запиштали: хајде да направимо хитну конференцију. Молимо вас. Хоће ли Русија учествовати? Спремни смо да учествујемо у мировним преговорима. Али Русију не зовемо. Прави филм", напоменуо је.

Прво да видимо да ли ће француске трупе бити у Украјини, па онда одлучити

Преговори са Си Ђинпингом били садржајни, покренуте многе теме

Говорећи о преговорима са председником Кине Си Ђинпингом, Путин је оценио да су били садржајни, као и да су покренуте многе теме.

"Преговори су били веома садржајни и интензивни. То је право радно путовање, без икакве сумње. Од јутра до вечери, провели смо скоро цео дан са председником и његовим колегама. 

Како је додао, Русија и Кина потврдиле су интересовање за реализацију енергетских пројеката, укључујући изградњу гасовода "Снага Сибира-2".

"Тренутно не могу да говорим о техничким детаљима, али је обострано потврђено интересовање за реализацију пројеката, јер кинеска привреда расте. Сходно томе, потребно је повећање енергетских ресурса да одржимо овај раст. То је сасвим очигледно", напоменуо је руски лидер.

Он је такође изразио захвалност Си Ђинпингу и целом кинеском руководству на позиву и топлој атмосфери за заједнички рад.

Према његовим речима, Русија и Кина ће развити заједничку производњу као одговор на санкције.

Политика америчког долара је страшна глупост

Сједињене Америчке Државе одсецају грану на којој и саме седе, подривајући поверење у долар, што је велика глупост, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Власти Сједињених Држава поткопавају поверење у долар. Слабе свој главни, најважнији инструмент моћи и сами себи наносе непоправљиву штету. Постоји изрека, боље да кажем, једноставносеку грану на којој и сами седе. То је страшна глупост", оценио је Путин.

Како је додао, светске резерве у доларима ће наставити да се смањују, а тај процес је неизбежан.

"Не могу да зауставе тај процес. За нас има недостатака у томе што смо принуђени да тражимо друге могућности, али има и предности, јер је та ситуација, у којој једна држава диктира своју вољу остатку света, укључујући и политичку сферу, користећи финансијску и економску инструмент, неприхватљива", навео је Путин.

Руски председник је додао да ће економија целе Европе патити ако Немачка не изађе из рецесије.

image