Србија и Балкан

Пахор: Имам идеје за дијалог Београда и Приштине

Бивши председник Словеније обелоданио је да ће његова кандидатура за место специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине бити прослеђена Бриселу наредне недеље
Пахор: Имам идеје за дијалог Београда и Приштинеwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Бивши председник Словеније Борут Пахор најавио је да ће његова канцеларија и Министарство спољних послова највероватније наредне недеље Бриселу проследити његову кандидатуру за место специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Пахор је у интервјуу за РТВ Словеније рекао да има низ идеја како да се освежи или оживи дијалог који је тренутно у застоју.

Он сматра да Словенија, као и он, имају статус "једног поштеног посредника".

Пахор је рекао да се за могућу функцију припрема "веома пажљиво и одговорно" и додао да му подршка коју ужива у Словенији много значи.

Бивши председник Словеније је током међународне конференције о тзв. Западном Балкану прошлог месеца поново изразио жељу да ступи на ову позицију, а подржао га је и премијер Роберт Голоб.

Пахор је недавно најавио да ради на нацрту за наставак дијалога и у циљу координирације са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом, државама чланицама ЕУ и земљама Квинте, укључујући САД, Британију, Француску, Италију и Немачку.

Специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине именује високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, али коначну одлуку доносе лидери ЕУ.

image