Свет

Конгрес усвојио закон о могућој забрани ТикТока; Кинези поручили: Обиће вам се о главу

Закон је изгласан због забринутости да тренутна власничка структура компаније представља претњу по националну безбедност, а да би пропис ступио на снагу мора да га усвоји и Сенат
Конгрес усвојио закон о могућој забрани ТикТока; Кинези поручили: Обиће вам се о главу© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Представнички дом Конгреса усвојио је закон којим ће популарна апликација ТикТок бити забрањена у Сједињеним Америчким Државама, осим ако је компанија са седиштем у Кини не прода, преноси Асошијејтед прес (АП).

Како се наводи, закон је усвојен због забринутости да тренутна власничка структура компаније представља претњу по националну безбедност. Закон је усвојен са 352 гласова "за" и 65 "против", а пропис сада треба да се нађе и пред Сенатом, за који је нејасно да ли ће га усвојити или не. 

ТикТок, који има више од 150 милиона корисника у Америци, у потпуности је у власништву подружнице кинеске технолошке компаније "Бајтденс лтд". 

Предлагачи закона указали су да "Бајтденс" има одговорност према кинеској влади која може да тражи приступ подацима америчких корисника ТикТока у сваком тренутку. Бојазан изазива низ кинеских закона о националној безбедности који приморавају организације да помажу у прикупљању обавештајних података, наводи АП.

ТикТоку је дат јасан избор: или да се одвоји од своје матичне компаније "Бајтденс", која "полаже рачуне" Комунистичкој партији Кине, и остане присутна на тржишту САД или да остане на страни Комунистичке партије Кине и суочи се с последицама, како је то рекла члан Представничког дома, републиканац Кети Мекморис Роџерс.

Изгласавање у Представничком дому је само први корак. Наредни подразумева да закон усвоји и Сенат, а како се наводи, њиховој одлуци претходиће подробна анализа предложеног документа. 

Чланови Представничког дома већ дуже време имају критички однос према онлајн платформама и њиховом растућем утицају, али устремљујући се на ТикТок, издвајају платформу која је популарна међу милионима људи, од којих су многи млади, и то неколико месеци пре председничких избора, констатује АП.

Истиче се и да је противљења усвајању закона било и међу републиканцима и међу демократама, а неки од аргумената били су да "одговор на ауторитаризам не сме бити још већи ауторитаризам", да апликацију користе милиони људи у САД, укључујући и предузетнике, да треба успорити с доношењем оваквог прописа... 

"Оно што смо покушали да урадимо је да будемо веома промишљени и пажљиви у вези са потребом да се принуди отуђење ТикТока без давања икаквих овлашћења извршној власти да регулише садржај или да се устреми на било коју америчку компанију", рекао је републиканац Мајк Галагер, аутор закона на конференцији за новинаре.

Подсећа се да је ТикТок више пута порекао да је средство у рукама кинеске владе, као и да компанија тврди да никада није достављала било какве податке везане за америчке кориснике кинеској влади. Такође, америчка влада никада није пружила доказе да је ТикТок достављао овакве информације кинеским властима.  

Предлог да се забрани ТикТок биће контрапродуктиван за САД у будућности, упозорио је раније у току дана портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Иако Сједињене Државе никада нису пронашле доказе да ТикТок угрожава њихову националну безбедност, Вашингтон је наставио да се обрачунава с њим", рекао је кинески званичник.

Он је рекао да САД прибегавају методама малтретирања када не могу да остваре успех у фер конкуренцији, упозоривши да такви потези штете поверењу поверењу међународних инвеститора и стабилности глобалног тржишта.

"Та одлука ће се, на крају, обити о главу самој Америци", истакао је Ванг.

image