Свет

Кинески амбасадор при УН: Историја ће упамтити амерички вето на примање Палестине

Одређене земље не подржавају чланство Палестине у УН, изјавио је кинески дипломата, јер Палестинци наводно нису способни да управљају државом што је став који Кина не прихвата
Кинески амбасадор при УН: Историја ће упамтити амерички вето на примање Палестинеwww.globallookpress.com © Xie E

Кина је дубоко разочарана одлуком САД да стави вето на примање Палестине у УН, до кога је дошло у тренутку када је прихватање ове земље као пуноправне чланице потребније него икада, пише кинески лист "Глобал тајмс".

Кина ће наставити да игра конструктивну улогу како би обезбедила да Палестина ужива иста права као и све друге чланице УН, изјавио је стални представник Кине при УН Фу Цонг након америчког вета на захтев Палестине за пуноправно чланство у УН.

САД су ставиле вето на нацрт резолуције којом се Генералној скупштини УН препоручује да "држава Палестина буде примљена у чланство УН". Како преносе медији, Британија и Швајцарска су биле уздржане, док је преосталих 12 чланова Савета гласало "за".

"Ово је тужан дан", додао је Фу. "Захтев да Палестина постане пуноправна чланица УН одбијен је због одлуке САД, чиме су срушени снови палестинског народа."

Како је напоменуо Фу, независност је генерацијама била трајна тежња палестинског народа, а примање Палестине у пуноправно чланство у УН представља кључни корак у том историјском процесу.  

Палестина је поднела пријаву још 2011. године, али је, због противљења појединих земаља, одлука Савета безбедности одложена. Тринаест година је било довољно да УН приме Палестину, али државе које су се тада томе противиле и сада тврде да са тиме не треба журити. "Овај аргумент је, разуме се, неискрен", рекао је Фу, "и сада је, више него икада, хитност прихватања Палестине као пуноправне чланице УН очигледна."

Заменик америчког амбасадора у УН Роберт Вуд изјавио је да САД настављају да "снажно подржавају решење о две државе", додајући да овакав став САД не одражава противљење палестинској државни, а да су пут ка решењу директни преговори између Палестине и Израела.

"Одређене земље не подржавају чланство Палестине у УН, јер Палестинци наводно нису способни да управљају државом", изјавио је кинески дипломата, "што је став који Кина не прихвата."

У протеклих 13 година дошло је до крупних промена у Палестини, по којој се непрекидно шире насеља израелских досељеника, чиме се смањује животни простор за Палестинце.

Неке земље пред тим затварају очи, приметио је Фу, чиме се прећутно одобравају или охрабрују акције Израела.

Још је неприхватљивије, рекао је Фу, да ове земље постављају питање да ли Палестина испуњава услове за чланство у УН, што имплицира сумњу у посвећеност Палестинаца миру.

Такве оптужбе представљају "сипање соли на ране палестинског народа", који пати под окупацијом, додао је.

Како преноси Си-Ен-Ен, председник Палестинске управе Махмуд Абас је у саопштењу оштро критиковао амерички вето, тврдећи да је он "неправедан, неморалан и неоправдан, и да пркоси вољи међународне заједнице, која снажно подржава пуноправно чланство Палестине у УН".

Право палестинског народа на државу је неотуђиво право, са којим се не може трговати, изјавио је Фу, додајући да су тврдње појединих држава да су директни преговори између Израела и Палестине предуслов за примање апсурдни.

Израел све снажније одбија решење о две државе, упозорио је кинески дипломата. "Управо би прихватање Палестине као пуноправне државе чланице УН овој земљи помогло да се наставе преговори."

Како је изјавио портпарол кинеског Министарства спољних послова Лин Јиан: "Историја и сви народи света упамтиће ову регресивну акцију САД."

"Међутим, не може се одбацити захтев за хитним прекидом ватре", рекао је портпарол, "као што се не може порицати потреба цивила у Гази за хитном хуманитарном помоћи."

Лин је навео и да међународна заједница треба да примени релевантне резолуције Генералне скупштине УН и Савета безбедности, као и да се врати решењу о две државе и призна независну палестинску државу.

Само на тај начин може се постићи мирна коегзистенција Палестине и Израела, додао је портпарол, и само тако се може остварити трајни мир на Блиском истоку.

Кина је увек стајала на страни мира, правде и савести, закључио је портпарол, и додао: "Наставићемо да подржавамо захтев да Палестина постане пуноправна чланица УН и да промовишемо решење о две државе."

image