Свет

Грчка: Џокер за европске изборе стиже право из – албанског затвора

Фреди Белерис, који има двојно грчко и албанско држављанство, изабран је за градоначелника Химаре, бастиона етничке грчке заједнице у Албанији. Ухапшен је два дана пре тога под оптужбом да је покушао да купи осам гласова
Грчка: Џокер за европске изборе стиже право из – албанског затвораGetty © Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Владајућа партија у Грчкој изабрала је контроверзног кандидата за изборе за Европски парламент у јуну – Фредија Белериса, грчког градоначелника албанског града Химаре који се тренутно налази у затвору.

Како пише бриселски "Политико", за Грке је Белерис жртва измишљених политичких оптужби, док је за Албанце он претећа фигура, повезана са оружаном побуном етничке грчке мањине. Он се такође сматра кључним противником албанске владе у борби око заплене имовине, која припада етничким Грцима у околини Химаре.

Поред тога, Белери је један од водећих узрока све веће напетости између Атине и Тиране.

"Случај изабраног градоначелника албанског града Химаре Фредија Белериса, који припада грчкој мањини, а који се налази у затвору под оптужбом за куповину гласова на изборима 14. маја 2023. године, вероватно је означио једну од најнижих тачака односа између Албаније и Грчке у последњој деценији", писао је раније "Албанијан пост", поводом чињенице да премијер Албаније Еди Рама није добио позив грчког премијера Киријакоса Мицотакиса на неформалну вечеру са лидерима Западног Балкана у Атини у августу прошле године.

Бриселски портал оцењује да се Мицотакисова партија Нова демократија подршком Белерису "размеће својим патриотским уверењима" и покушава да спречи раст подршке крајње десничарским странкама, укључујући националистичку странку Грчку решење и православну партију Победа.

"Белерисова кандидатура има веома јаку симболику. Сви они заиста заинтересовани – а не само на речима – за права грчке етничке мањине у Албанији разумеју то", рекао је Мицотакис у четвртак на конференцији за новинаре у Бриселу.

Белерис, који има двојно грчко и албанско држављанство, изабран је за градоначелника Химаре, бастиона етничке грчке заједнице у Албанији, на локалним изборима 14. маја прошле године. На изборима је победио кандидата социјалиста Јорга Гороа за 19 гласова. 

Он је ухапшен само два дана раније зато што је наводно нудио око 390 долара за куповину осам гласова, те није могао да положи заклетву.

image
VV inauguration
banner