Свет

Израел спреман за офанзиву: Војска наредила хитну евакуацију цивила из Рафе

Како наводи Си-Ен-Ен, цивилима је саопштено да се одмах евакуишу у "безбеднија" хуманитарна подручја
Израел спреман за офанзиву: Војска наредила хитну евакуацију цивила из Рафе© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Израелска војска (ИДФ) почела је евакуацију палестинских цивила из Рафе на југу Појаса Газе пре отпочињања офанзиве на тај град, јавио је данас израелски војни радио.

Израелска војска није званично потврдила ту информацију, преноси Ројтерс.

Истовремено, Си-Ен-Ен је објавио да је израелска војска позвала становнике на истоку Рафе да се "одмах евакуишу", дан након што је министар одбране те земље рекао трупама у Гази да очекују "интензивне акције у Рафи у блиској будућности". 

Авичај Адрае, шеф одељења за арапске медије у јединици ИДФ-а, написао је:

"Ради ваше безбедности, Војска вас позива да се одмах евакуишете у проширено хуманитарно подручје на контролним пунктовима".

Он је упутио хитан позив онима који живе у општини "Ел-Шавка и у насељима – Ел-Салам, Ел-Јнеина, Тиба Зараа и Ел-Бајуку области Рафа".

ИДФ је навео да охрабрује цивиле у деловима Рафе да се евакуишу у оквиру операције "ограниченог обима".

Људи ће бити премештени у "безбеднија" хуманитарна подручја, наводи се, али је упозорено да је познато да Хамас пуца из тих подручја.

Војска је рекла да неће постављати временски оквир за евакуацију из Рафе и да ће извршити "оперативне процене".

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је војницима у недељу ујутро у Појасу Газе да очекују "интензивне акције у Рафи у блиској будућности, и на другим местима широм Појаса", јер – како је рекао – Хамас не намерава да постигне споразум о таоцима и прекиду ватре.

Истовремено, "Тајмс оф Израел" пише да ИДФ позива Палестинце да се евакуишу из источних насеља Рафе пред планирану офанзиву.

Како се наводи, цивили се позивају да се евакуишу у проширену хуманитарну зону у областима Ел Мавасија и Кан Јуниса.

Више од милион Палестинаца нашло је уточиште у Рафи, где су се склонили од сукоба у осталим деловима Појаса Газе, а западне земље и Египат изразиле су озбиљну забринутост да би израелска офанзива на тај град довела до великог броја цивилних жртава.

Галант рекао Остину да Израел мора да покрене офанзиву на Рафу

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је у телефонском разговору са америчким колегом Лојдом Остином да Израелу није преостало ништа друго него да покрене офанзиву на Рафу након ракетног баража из тог града на положаје израелске војске на граници.

Галант је током ноћашњег разговора детаљно описао напоре Израела да постигне споразум за ослобађање талаца и привремени прекид ватре, наводећи да у овој фази Хамас одбија сваки предлог који би то омогућио постизање договора, саопштила је Галантова канцеларија, пренео је "Тајмс оф Израел".

Галант је захвалио Остину на блиској сарадњи и нагласио да САД имају важну улогу у преговорима за ослобађање талаца које држи Хамас.

Нетанијаху: Суочавамо се са немилосрдним и бруталним непријатељем

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је, на церемонији обележавања Дана сећања на Холокауст, у Музеју Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, да се Израел "поново суочава са немилосрдним и бруталним непријатељем'', који, како је рекао, тражи уништење Израела, и то осам деценија након завршетка Холокауста.

"Хамасов напад 7. октобра није био Холокауст, али не због одсуства намере да нас уништи, већ због одсуства способности", рекао је Нетанјаху, уз оцену да је Хамас "имао намеру да попут нациста збрише јеврејски народ".

Истакао је да Израел поседује снагу којом може да се одбрани.

Церемонији је присуствовао и председник Израела Исак Херцог, као и појединци који су преживели Холокауст.

image