Свет

Завршен састанак у Јелисејској палати; Си: ЕУ је приоритет наше спoљне политике

Кина се придржава пет принципа мирољубиве коегзистенције: међусобног поштовања суверенитета и територијалног интегритета, ненападања, немешања у унутрашње ствари, једнакости и узајамне користи и мирне коегзистенције, објаснио је Ђинпинг
Завршен састанак у Јелисејској палати; Си: ЕУ је приоритет наше спoљне политике© AP Photo/Ng Han Guan, Pool, File/Танјуг

Кинески председник Си Ђинпинг данас сe у оквиру државне посете Француској састаo са француским колегом Емануелом Макроном, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Претходно је кинески лидер изјавио потребу за заједничким доприносом миру и развоју и да је ЕУ приоритет кинеске спољне политике.

"ЕУ је приоритет кинеске спољне политике. Кина и ЕУ треба да остану посвећене партнерству", поручио је Си уочи трилатералног састанка Кина-Француска-ЕУ у Јелисејској палати.

Кинески лидер је навео да је Европа важан партнер у кинеској модернизацији, преноси агенција Синхуа.

"Кина увек приступа својим односима са Европском унијом (ЕУ) из стратешке и дугорочне перспективе. Надам се да ће односи Кине и Француске и Кине и ЕУ узајамно ојачати и напредовати заједно", рекао је Си.

Позвао је Кину и Европску унију (ЕУ) да ојачају своју "стратешку координацију" и остану "партнери", након вишеструких спорова, од области трговине до људских права.

Макрон је навео да је евро-кинески дијалог потребнији него икад због међународне ситуације.

"Координација" са Кином о Украјини и Блиском истоку је одлучујућа", истакао је председник Француске у уводној изјави.

Он је навео да се залаже за "фер правила за све", кад је реч о кинеско-европској трговини.

"Будућност нашег континента ће такође веома јасно зависити од наше способности да наставимо да развијамо односе са Кином на избалансиран начин", нагласио је Макрон.

Председница ЕК раније је поручила је да жели "фер" конкуренцију са Кином.

"Морамо деловати како бисмо обезбедили да конкуренција буде фер и праведна", наводи се њеном у саопштењу објављеном неколико сати пре тројног састанка са Сијем и Макроном.

Она је навела да ће трговинска питања бити у средишту државне посете кинеског председника Француској.

Три главне теме састанка

Си је јуче допутовао у Париз, а из Пекинга је раније најављено да ће током петодневне турнеје по Европи, прве у последњих пет година, осим Француске, посетити и Србију и Мађарску.

Како наводе кинески медији, Сијева посета је од великог значаја за промовисање општег развоја односа Кине са Француском, Србијом, Мађарском и целом Европом, а такође ће дати нови подстицај јачању мира широм света.

Ђинпинг је истакао да је у посету Француској стигао са три поруке и нагласио да ће Кина радити са Француском и другим земљама на јачању координације ради очувања мира и стабилности у свету и будућности кинеско - француских односа.

Си за "Фигаро": Кина увек имала конструктивну улогу у украјинском сукобу 

"Историја је најбољи учитељ. Данашњи свет, далеко од тога да је миран, поново се суочава са вишеструким ризицима. Са Француском, намеравамо да подржавамо дух који управља успостављањем наших дипломатских односа како бисмо стално унапредили кинеско-француско свеобухватно стратешко партнерство и дали нови допринос јачању сарадње у свету", навео је Си у ауторском тексту за "Фигаро" на почетку посете Француској.

Он је навео да Кина разуме последице украјинске кризе на народ Европе, напомињући да Кина није покренула украјинску кризу, нити је страна или учесник у сукобу.

Према његовим речима, Кина је увек имала конструктивну улогу у промовисању мирног решења и позивала на поштовање циљева и принципа Повеље Уједињених нација, поштујући суверенитет и територијални интегритет свих земаља и узимајући у обзир легитимне безбедносне бриге различитих страна, и инсистирала на императиву да се не користити нуклеарно оружје или води нуклеарни рат.

"Што дуже криза траје, Европа и свет више пате. Надамо се да ће се мир и стабилност брзо вратити у Европу и намеравамо да радимо са Француском и целом међународном заједницом на проналажењу правих начина за решавање кризе", истакао је председник Кине.

Он је навео да забринутост изазива и палестинско-израелски сукоб и да је решење стварање независне палестинске државе.

"Као што је историја у више наврата показала, сталне нестабилности се суштински објашњавају недостатком ефективне имплементације резолуција Уједињених нација... и девијацијом блискоисточног мировног процеса. Кина и Француска деле широк консензус о палестинско-израелском питању. Морамо ојачати нашу сарадњу како бисмо допринели повратку мира на Блиски исток", упозорио је председник Кине.

Подсетио је да од оснивања пре више од 70 година, Нова Кина никада није започела рат нити заузела ни један центиметар страног земљишта и једина је земља на свету која је своју посвећеност мирном развоју унела у свој Устав и да је једина велика нуклеарна сила која се обавезала да неће прва употребити нуклеарно оружје.

У ауторском тексту Си је истакао да се Кина придржава пет принципа мирољубиве коегзистенције: међусобног поштовања суверенитета и територијалног интегритета, међусобног ненападања, међусобног немешања у унутрашње ствари, једнакости и узајамне користи и мирне коегзистенције.

Додао је да за Кинезе, Француска има јединствен шарм.

Француска је, како је навео, прва велика западна земља која је успоставила дипломатске односе са Новом Кином на нивоу амбасадора.

"На нама је да радимо заједно како би кинеско-француски односи постигли већи успех у корист наше две земље и целог света", закључио је председник Кине.

Председник Кине ће, после Француске, 7. и 8. маја боравити у званичној посети Србији, а угостиће га председник Србије Александар Вучић, најавила је раније прес служба председника Србије.

image