Свет

Блинкен: Друштвене мреже допринеле израелском ПР дебаклу

Амерички државни секретар је подсетио да када је почео да ради у Вашингтону раних 1990-их, "сви су радили исту ствар", односно читали су новине као што су "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост" и "Волстрит џорнал"
Блинкен: Друштвене мреже допринеле израелском ПР дебаклуGetty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Друштвени медији су делимично одговорни за распрострањене међународне критике на рачун израелске интервенције у Гази, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Највиши амерички дипломата коментарисао је ситуацију у којој се налази Израел са сенатором Митом Ромнијем на форуму Института Мекејн 2024. у Седони у Аризони у петак.

Ромни је питао Блинкена "зашто је израелски ПР био тако ужасан" усред сукоба у Гази. 

"Зашто је за јавност Хамас нестао? На столу је понуда за прекид ватре, а свет ипак вришти о Израелу. Израелци су обично добри у ПР-у. Шта се овде догодило?", питао је Ромни.

Државни секретар је подсетио да када је почео да ради у Вашингтону раних 1990-их, "сви су радили исту ствар", односно читали су новине као што су "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост" и "Волстрит џорнал" и гледали националне вести да би "сазнали информације о догађајима у свету".

Данас, са друге стране, "сваке милисекунде уносимо различите нове информације" и наратив воде друштвени медији, сматра Блинкен.

"Имате екосистем друштвених мрежа у коме се губе контекст, историја и чињенице, а доминирају слике и емоције. И не можемо то да одбацимо, али мислим да има и веома, веома, веома проблематичан утицај на наратив", предложио је Блинкен.

Он је, међутим, такође нагласио да је још један разлог за лош ПР Израела "неизбежна реалност људи који и даље тешко пате у Гази".

"То је стварно и морамо бити пажљиви према томе", саопштио је Блинкен.

Израел се суочио са оштрим критикама међународне заједнице због великог броја цивилних жртава у Гази у протеклих седам месеци. У марту су експерти УН-а пресудили да постоје "разумни разлози" да се верује да је "геноцид" почињен у палестинској енклави.

Последњих недеља, факултете широм САД потресали су пропалестински протести, који су довели до сукоба са полицијом и резултирали привођењем неколико хиљада људи.

image