Свет

Зеленски поднео парламенту нацрт закона о продужењу мобилизације

Како се наводи, према новим предлозима предвиђено је продужење од 90 дана, које ће почети 14. маја
Зеленски поднео парламенту нацрт закона о продужењу мобилизацијеGetty © Prisma/Universal Images Group

Предлози закона о продужавању ратног стања и свеопште мобилизације у Украјини предложени су Врховној ради, преноси ТАСС позивајући се на податке изнете на сајту украјинског парламента.

Како се наводи, према новим предлозима предвиђено је продужење од 90 дана, које ће почети 14. маја.

Документе је Врховној ради предложио председник Владимир Зеленски, а на основу текста нацрта продужење би почело 14. маја у 5.30 часова по московском времену.

Подсећања ради, ратно стање и општа мобилизација су у Украјини уведени 24. фебруара 2022. по покретању руске Специјалне војне операције и до сада су у више наврата продужени. Последње продужење уследило је 6. фебруара и траје до 13. маја.

Истовремено, украјинске власти раде све што је у њиховој моћи да зауставе војно способне мушкарце да избегну војну службу. Стога је већини људи који спадају у ову категорију, јер постоје одређени изузеци, забрањено путовање у иностранство, а они који имају право да службу одложе морају предати читав низ докумената.

Упркос напорима украјинских власти, на основи писања тамошњих медија мушкарци се на све начине труде да избегну мобилизацију - не излазе из куће месецима, покушавају да изађу из земље уз помоћ лажних докумената и прелазе границу на илегалан начин.

image