Свет

Шолц опет провоцира: Око 35.000 немачких војника спремно да помогне савезницима

Немачки канцелар је говорио и о потреби да се повећа стопа производње наоружања
Шолц опет провоцира: Око 35.000 немачких војника спремно да помогне савезницимаGetty © Halil Sagirkaya/Anadolu

Око 35.000 немачких војника спремно је да крене у помоћ савезницима у случају ванредне ситуације, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

Како је саопштила прес-служба немачке владе, Шолц је током састанка са шефовима влада балтичких земаља у Летонији рекао да ће немачке оружане снаге бити фокусиране на заштиту североисточне и централне Европе.

"Око 35.000 немачких војника спремно је да оперативно пружи помоћ нашим савезницима у случају ванредне ситуације", рекао је Шолц, преноси прес служба.

Приходе од руских средстава искористити за Украјину

 Европска уније постигла је консензус о коришћењу 90 одсто прихода од замрзнуте имовине Руске Федерације за потребе Кијева, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

"Важно је да постигнемо договор се овај новац може користити за куповину наоружања не само у ЕУ, већ и широм света", рекао је Шолц новинарима након састанка са члановима влада три балтичке земље у Риги, преноси Ројтерс.

Навео је да се Немачка и три балтичке државе залажу за брзо проширење производње оружја у Европи и додао да је производња муниције и система ПВО одбране већ повећана.

Премијерка Литваније Ингрида Шимоните рекла је да се европска одбрамбена индустрија суочава са финансијским проблемима и неизвесношћу око капацитета за дугорочну производњу, али да је оптимистична поводом планиране фабрике "Рајнметала", која ће почети са радом у Литванији.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је још у марту предложио да се 90 одсто прихода од руских средстава замрзнутих у Европи преусмери у фонд ЕУ из којег се финансира војна помоћ за Украјину.

image