Култура

Редитељ Владимир Перишић члан жирија фестивала у Кану

Редитељ је имао везу са Каном још као студент, када је његов дипломски филм био у селекцији
Редитељ Владимир Перишић члан жирија фестивала у Кану© CC BY-SA 4.0

Српски редитељ Владимир Перишић изабран је за члана жирија Канског фестивала у категорији Кратког филма и "Ла Цинеф" награда, саопштили су продуценти.

"Част ми је да сам део овог жирија и радујем се да откријем филмове у селекцији. То је жири који додељује 'Златну палму' за кратки филм и награде за најбоље студентске филмове. Мој дипломски филм је био у селекцији 'Ла Цинеф' и то је био мој први сусрет са Каном", рекао је Перишић.

Истакавши да има "неку посебну емотивну везу са том селекцијом", Перишић је додао да се радује што јој се на овај начин враћа у Кан.

Председница жирија у коме је Перишић је белгијска глумица Лубна Азабал, а чланови су редитељка, сценариста и продуценткиња Мари Кастиј Ментјон-Шар, продуцент Паоло Морети и продуценткиња и редитељка Клаудин Нугарет.

Њихов задатак биће да одаберу између 11 кратких филмова добитника "Златне палме", као и три од 18 студентских филмова којима ће бити додељена "Ла Цинеф" награда.

Перишићев дипломски кратки филм "Дремано око"  је представљен 2003. године у Кану, у селекцији "Синефондасион" (Цинефондатион), намењеној најбољим студентским филмовима.

Његов последњи играни филм "Изгубљена земља" (Lost Country) (2023) је премијерно приказан на прошлогодишњем Канском фестивалу, у селекцији "Недеља критике", а Јован Гинић је добио "Revelation Award" за најбољег глумца.

Фестивал у Кану ће бити одржан од 14. до 25. маја, а "Златну палму" и "Ла Цинеф" награду у тим категоријама ће уручити председница жирија Азабал током свечане церемоније затварања.

image
VV inauguration
banner