Магазин

Празници 2024: Какво ће бити време, где су највеће гужве и колико има нерадних дана

Следеће седмице стартује мини одмор - спајамо првомајске и ускршње празнике, те празнујемо од среде 1. маја па до понедељка 6. маја. Дакле, очекује нас шест нерадних дана, те би требало да имамо на уму пар ствари - потребно је да знамо какво нас време очекује, неопходно је да спремимо документе ако путујемо, али и да се наоружамо стрпљењем, јер постоји могућност да ће нас очекивати гужве на путевима.
Празници 2024: Какво ће бити време, где су највеће гужве и колико има нерадних дана© Milan Maricic/ATAImages

Наступајући нерадни празнични дани радује све запослене у Србији, али и школарце који ће такође бити без обавеза у периоду од 27. априла па до 7. маја. Наиме, слободни дани за празник рада у Србији биће 1. и 2. мај, док се на њих надовезују и ускршњи празници који се ће обележити од 3. до 6. маја. Другим речима, пред нама ће бити слободних 6 дана и многи су мали предах већ испланирали, те из ЈУТА кажу да су аранжмани како за иностранство, тако за Србију, добрим делом већ продати:

"Постоји велико интересовање за путовања за празнике, а највише су грађани заинтересовани за европске градове, што је иначе најпопуларније у овом периоду године, као и у јесен, почев од Истанбула, Софије, Темишвара, Будимпеште, Прага, Беча, Берлина, као и велики број дестинација у северној Италији. Такође, влада интересовање и за земље у нашем окружењу као што је Босна и Херцеговина - Требиње, Сарајево, Мостар. Ту су Северна Македонија - Охрид, Скопље, Црна Гора. То су најтраженија путовања, обзиром да су аутобуски аранжмани значајно јефтинији у односу на авионске. Цене се крећу од 70 евра, на пример за Темишвар са једним или два ноћења, до пар стотина евра за север Италије, а највећи број аранжмана је већ продат", каже за РТ Балкан Александар Сеничић из ЈУТА - Националне асоцијације туристичких агенција.

Такође, не заостају ни авио аранжмани, те су за празнике популарни Лисабон, Барселона, Малага, Валенсија, Болоња, Рим, Милано, Атина, а цене се крећу од 350 до 700 евра. Било је заинтересованих за Египат, Тунис, Кипар, Малта, кажу из ЈУТЕ.

У Србији се празнује у бањама, планинама

И даље, за време првомајских празника су популарне бање, али и етно села у Србији.

"Кад је реч Србији, ту путује известан број грађана, јер је најјефтиније, најближе и очекујемо да су сви капацитети и попуњени, пре свега у бањама - Врњачка бања, Соко бања, Врдник, Пролом бања. Цењене су и "породичне" планине као што су Златибор, Тара, Златар, Рудник, Копаник, Стара планина. Занимљива су и етно домаћинства, то је постало исто јако популарно и велики број резервација постоји и овде", додаје Сеничић.

Нигде без личне карте, пасоша, возачке дозволе и осигурања

Без обзира где идемо, важно је да имамо сва важећа документа, како ми, тако и деца. Дакле, треба припремити важеће личне карте, пасош, возачку дозволу, саобраћајну, осигурања, као и сагласност за путовање малолетног лица уколико дете путује без родитеља или само са једним. Уколико идемо личним возилом, зелени картон је неопходан за неке земље у региону (Македонију, Албанију), пише на сајту Ауто-мото савеза Србије.

Важно је да се приликом путовања "наоружамо" стрпљењем, јер као и за сваке празнике се очекује гужве - како на граничним прелазима, тако и на наплатним рампама. О исправности возила треба да се мисли пре самог путовања, а провера путне опреме се подразумева.

Температуре за празнике изнад просека

Што се тиче темература, а и времена генерално и они су на нашој страни. Наиме, крај априла и почетак маја у Србији обележиће најниже дневне температуре у распону од 7 до 14 степени, а максималне дневне од 19 до 25 степени, податке можете наћи и на сајту Републичког хидрометеоролошког завода у месечној прогнози.

image
VV inauguration
banner