Србија и Балкан

Аналитичар: Посета Си Ђинпинга двовековна шанса за Србију

То је шанса коју треба да искористимо да постанемо центар, а ако не можемо да будемо велика држава по броју становника и економије, можемо да постанемо најзначајнији кинески партнер , указује политички аналитичар Милош Лабан
Аналитичар: Посета Си Ђинпинга двовековна шанса за Србију© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Политички аналитичар Милош Лабан оценио је данас да је предстојећа посета председника Кине Си Ђинпинга Србији двовековна шанса за Србију коју треба искористити како би земља постала најзначајнији кинески партнер, не само у овом делу Европе, већ можда и у целој источној Европи којој "Пут свиле" гравитира.

"Долази нам светска велесила, економски сигурно, по свему судећи прва сад сила света. Сада имамо шансу двовековну, захваљујући пажњи коју нам је опет Кина посветила", рекао је Лабан за Танјуг.

Указује да посета председника Кине у комплексној ситуацији, кад је Србија под притисцима, од Савета Европе до резолуције о Сребреници, и то у врло кратком времену показује велику пажњу.

"То је шанса коју треба да искористимо да постанемо центар, а ако не можемо да будемо велика држава по броју становника и економије, можемо да постанемо најзначајнији кинески партнер не само у овом делу Европе, него можда и у целој источној Европи где гравитира Пут свиле", рекао је он и нагласио да је то "животна шанса" за Србију коју не смемо да испустимо.

Говорећи о најави Црне Горе да ће поднети амандмане на резолуцију о Сребреници, он истиче да Србија мора бити опрезна и да, без обзира на црногорске амандмане који су, како оцењује, повољнији за Србију него почетни текст резолуције, и даље треба да ради против усвајања те резолуције.

Лабан истиче да у Сребреници није било геноцида и указује да је то најбоље рекао директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, који одлично зна, с обзиром на холокауст који су доживели Јевреји у Другом светском рату, шта се може сматрати геноцидом.

Осврћући се на вест коју је објавио портал Фронтлајнер да је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар смењен, а што је Стејт департмент демантовао, Лабан оцењује да је Ескобар на удару скривеног немачког лобија у САД.

image