Свет

"Политико": Други мандат Доналда Трампа ће растурити Европу

Европа је кроз историју доказала да не може да се уједини, оцењује портал
"Политико": Други мандат Доналда Трампа ће растурити ЕвропуGetty © Win McNamee / Staff

Све већа могућност повратка Доналда Трампа у Белу кућу натерала је лидере ЕУ да се запитају да ли ће моћи да му се одупру и подрже Украјину "колико год буде потребно", или ће прихватити његову инцијативу да се сукоб оконча? И, најважније за ЕУ, да ли ће је заокрет у америчкој спољној политици – растурити?

Трампов други мандат не само да ће представљати највећи тест трансатлантских односа у послератној историји, већ ће представљати егзистенцијални ризик по ЕУ, будући да тензије око тога како радити са најмоћнијом земљом на свету деле континент по питањима која се крећу од трговинске политике, преко борбе против климатских промена, до одбране европске територије.

"Људи у Бриселу се већ припремају за оно што би могло да се деси", рекао је "Политику" један високи дипломата ЕУ.

Европа је преживела први Трампов председнички мандат, али постоје сви показатељи да ће овога пута ствари бити теже, јер два сукоба у релативној близини и енергетска криза гомилају притисак на континент.

Уз то, иако је било могуће одбацити Трампов први мандат као геополитичку буру која може да се преброди, његов повратак би учврстио промену у америчкој спољној политици као чињеницу која се више не може игнорисати.

То би захтевало од Европе, а посебно Европске уније, да уради нешто за шта се историјски показало да није способна – да одлучи о заједничком одговору и да га се држи.

Неуспех би могао да раскомада блок, а "мина" је свуда – од решења сукоба у Украјини, преко изласка САД из НАТО-а, односно уклањање америчког "нуклеарног кишобрана" изнад Европе, до Трампове агенде "Америка на првом месту", наводи "Политико".

image
VV inauguration
banner