Свет

Источноевропска чланица НАТО: Не треба ми да се плашимо Русије, него Москва нас

Русија би изгубила сукоб против НАТО-а, сматра пољски министар
Источноевропска чланица НАТО: Не треба ми да се плашимо Русије, него Москва насGetty © Kamila Kozioł

Рат између Русије и НАТО-а завршио би се "неизбежним поразом Москве", тврди министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски.

"Не треба ми, Запад, да се плашимо сукоба са Путином, већ обрнуто", поручио је Сикорски током говора у Сејму, доњем дому пољског парламента. "Треба запамтити да је НАТО одбрамбени пакт, али би се напад Русије на било коју од чланица Алијансе завршио њеним неизбежним поразом".

Пољски министар је алудирао на члан 5 НАТО повеље да је напад на једну чланицу НАТО напад на целу Алијансу. Портал "Политико" подсећа да члан 5 не захтева војну подршку, већ само захтева од чланице НАТО-а да "предузме акције које сматра неопходним да помогне нападнутом савезнику".

Сикорски тврди и да руски војни и економски потенцијал "бледи у поређењу са западним", јер НАТО има три пута више војног особља, три пута више од ваздухопловних ресурса и четири пута више бродова од Русије.

"Једина Путинова нада је наш недостатак одлучности", упозорио је он.

У тренутку када се све чешће на Западу појављују позиви на мирно решавање сукоба у Украјини и док ЕУ и НАТО стрепе од доласка Доналда Трампа у Белу кућу, изјаве шефа пољске дипломатије више личе на уплашено кочоперење него на претњу.

image
VV inauguration
banner