Култура

Холивуд више неће моћи да зарађује у Русији као раније

Руски филмови свих жанрова биће гледанији сада када су раширили крила, каже програмски директор Московског међународног филмског фестивала
Холивуд више неће моћи да зарађује у Русији као ранијеGetty © Photo by Hannah Wagner/picture alliance via Getty Images

Када се холивудски филмови врате у руске биоскопе, то неће бити под некадашњим условима, док ће руска остварења разних жанрова имати много више простора, изјавио је програмски директор Московског међународног филмског фестивала (МИФФ) Иван Кудрјавцев.

"Раније је руска кинематографија имала приличан удео од 30 одсто на сопственом тржишту. Сада када је Холивуд нестао из Русије, 100 одсто је у нашим рукама. Зато можемо да понудимо гледаоцима неке нове филмове. Ипак, вратиће се Холивуд, узеће део тржишта за себе, али то неће бити као пре", рекао је Кудрјавцев за "РИА Новости" на МИФФ-у, који се одржава у руској престоници 46. пут, и траје до 26. априла.

Подсетио је да је руска публика сада више заинтересована, између осталог и за ауторски филм који је сада "постао видљив" и почео завидно да зарађује на благајнама. Тако је филм "Праведник" Сергеја Урсуљака зарадио више од 600 милиона рубаља на благајнама, а "Ваздух" Алексеја Германа Млађег више од пола милијарде рубаља.

"Филмови свих жанрова наших аутора ће бити гледанији, сада када су раширили крила", рекао је Кудрјавцев.

МИФФ је један од најстаријих фестивала на свету, први пут је одржан 1935. године, а председник жирија био је редитељ Сергеј Ејзенштајн. Од 1959. године, овај фестивал А категорије (уз оне у Кану, Венецији, Берлину и Токију) одржава се редовно, а протеклих 20 година његов жири су предводили велики светски ствараоци, међу којима и Емир Кустурица, Тео Ангелопулос, Лик Бесон, Ким Ки Дук, Алан Паркер и др.

У оквиру овогодишњег такмичарског програма 46. МИФФ-а одржана је и светска премијера филма "Баук", новог дугометражног играног остварења сценаристе, редитеља и продуцента Горана Радовановића.

image
VV inauguration
banner